Over Heibedrijf M. Kool BV

Oprichter Martien Kool is in 1970 gestart als zelfstandig ondernemer met een autokraan. Na enkele jaren zand te hebben gelost in de havens van Amsterdam ging het bedrijf zich ook richten op hei-, bagger-, grond- en sloopwerk. Er werden meerdere P&H en Priestman draglines met valblok en dieselblokken voor het heiwerk gebruikt. Voor het bagger- en grondwerk was er al snel een Priestman VC15 aangeschaft; een van de eerste long-reach graafmachines in Nederland met 15 meter bereik.

Vooruitstrevend

Voor het snel en trillingsarm uitvoeren van heiwerk werd er vanaf begin jaren ’90 zelfstandig een hydraulische heistelling ontwikkeld welke binnen 15 minuten vanaf de dieplader al aan het werk kan gaan. Deze machines zijn uitgerust met trillingsarme hydraulische heiblokken welke gemakkelijk zijn af te stellen en die tevens geen oliespatten veroorzaken wat altijd een probleem was met dieselblokken. Voor die tijd vooruitstrevend.

Door het compleet aannemen van hei- en grondwerk voor kelders kwam ook de vraag naar tijdelijke stalen damwanden waardoor deze vanaf de jaren ’90 ook steeds vaker werden toegepast. Hiervoor werden hoogfrequente trilblokken gebruikt en werd er een voorraad stalen damwanden en balken opgebouwd. Transport van materieel en damwanden is altijd in eigen beheer uitgevoerd om zo flexibel mogelijk te zijn. Dit is tegenwoordig nog steeds zo.

Broers

Al van kleins af aan al lopen beide zoons Martin en Wouter mee in het bedrijf. Vanaf ongeveer het jaar 2000 houdt Martin zich meer bezig met het heiwerk en Wouter meer met het grondwerk.

In 2007 zijn alle aandelen van Heibedrijf M. Kool BV overgenomen door Martin. Wouter had reeds in 2002 zijn eigen bedrijf W. Kool Grondverzet BV opgericht en heeft het grond- en sloopwerkmaterieel overgenomen en bij zijn eigen bedrijf gevoegd. Kijk voor meer informatie over zijn bedrijf op www.wkool.nl.

Beide broers werken nog regelmatig samen onder de naam Aannemingsbedrijf Gebroeders Kool BV waarbij complete bouwputten worden aangenomen. Kijk voor meer informatie over deze combinatie op www.aannemingsbedrijf-kool.nl.

Door de toenemende vraag naar trillingsvrij en geluidsarm funderen is vanaf 2008 flink geïnvesteerd in funderingsmachines en bijbehorend materieel om trillingsvrij grondverdringende schroefpalen te kunnen maken. De funderingsmachines zijn uitgerust met een registratiesysteem waarmee belangrijke gegevens worden vastgelegd en opgeslagen.

In 2016 is in samenwerking met de patenthouder gestart met de ontwikkeling van het HPS-systeem waarmee onder andere Octicon schroefpalen en andere holle prefab betonpalen grondverdringend en trillingsvrij aangebracht kunnen worden. Vooral bij projecten waar zich zeer slappe grondlagen bevinden kunnen hiermee veel problemen worden voorkomen.

Door het nauwlettend volgen van de laatste ontwikkelingen en hierin te blijven investeren kan Heibedrijf M. Kool BV haar opdrachtgevers ook in de toekomst blijven voorzien van funderingspalen en damwanden voor hun projecten.